Klient specjalizuje się w dystrybucji, projektowaniu i produkowaniu wyrobów dla branży gastronomicznej, które są powszechnie używane w restauracjach, hotelach oraz gospodarstwach domowych. Głównym celem firmy jest dostarczenie swoim kontrahentom produktów, które cechują się dobrym stosunkiem ceny do jakości. Oprócz tego klient oferuje usługi naprawy uszkodzonego sprzętu gastronomicznego. Produkty przedsiębiorstwa są przeznaczone do użytku zarówno w domu, jak i w profesjonalnej kuchni.
Ze względu na konieczność składowania większej liczby produktów, która jest podyktowana rozszerzeniem oferty, klient postanowił nabyć nową halę magazynową. Wiązało się to z wymogiem wdrożenia odpowiedniego systemu przechowywania. Firma we własnym zakresie wykonała modernizację budynku, jednak do realizacji pozostało przygotowanie projektu systemu magazynowego dopasowanego do przechowywania towarów o różnych gabarytach. Odpowiednio zaplanowana powierzchnia magazynowa powinna umożliwić sprawne zarządzanie procesami magazynowymi związanymi z działalnością sklepu stacjonarnego oraz internetowego.
W ramach zlecenia wykonano projekt układu systemu magazynowego, a także dostarczono poszczególne elementy wyposażenia hali. Przygotowane zostały standardowe regały paletowe; wsparcie obejmowało także transport i montaż. Dzięki takiemu rozwiązaniu możliwe jest wykorzystanie pełnego potencjału dostępnej powierzchni magazynowej. Zaproponowany system pozwala na składowanie wielu towarów w jednym miejscu.
Dzięki dostarczonemu rozwiązaniu artykuły mogą być składowane w większych nakładach. Wykonany projekt układu systemu magazynowego w większym stopniu wykorzystał powierzchnię hali dzięki dostarczeniu regałów dostosowanych pod wymogi klienta. Co więcej, całość została zrealizowana przez jednego wykonawcę, co zapewnia sprawne wykonanie projektu z uwzględnieniem wszystkich wymagań. Ze strony klienta konieczne było jedynie podpisanie dwóch dokumentów: zamówienia oraz protokołu odbioru.